В България развъждаме и отглеждаме коне, които са конкурентноспособни с европейските рисисти коне. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Георги Йорданов, изпълнителен директор на Националната асоциация по коневъдство.
По програма през тази година ще се проведат шест изложения за шест различни породи.
“Целта на тези изложения е да покаже качеството на отделните породи коне. Преминаха изложенията на Каракачанския кон и на Хафлингера. Предстои изложението на Българския рисист кон, на 14 септември предстои изложението на Чистокръвния английски кон, на 22 септември е на Дунавския кон и на 15 октомври е на Българския тежковозен кон”, каза Йорданов. Всички изложения се провеждат по един начин. “Имаме правилник за провеждане на изложенията в коневъдството и той регламентира това да бъде обявен в класиране шампион на породата – жребец и кобила. Това го правим традиционно. Избираме най-добрите животни от породата. След това има първо, второ и трето място за съответните категории при жребците, кобилите и подрастващите кончета, които сме разделили на две категории – до 2 години и до 3 години”, обясни той.
“На изложението на Българския рисист кон в Пазарджик ще бъдат представени около 30 животни. По предварителен разчет, който имаме от асоциацията, животните ще бъдат главно от регионите Пазарджик, Стара Загора и Пловдив. На това изложение ще бъдат представени животни от Българския рисист кон, но и не само. Ще бъдат представени и вносни животни, които сме ги приели в асоциацията с цел подобряване на качеството на нашите животни. Ще бъде ден, в който ще можем да сравним екстериора, в изложение, а не в състезание ще сравним екстериора на външните животни – рисисти коне, и нашите, които са произведени в България”, каза още Йорданов.
“Тази порода има голяма история в България. От 1953 г. се развъжда чистопородно рисистият кон в България. Неговото развитие е минало през три етапа. Сега се намираме в третия етап, когато имаме голям внос на външни животни, които спомагат за усъвършенстване работоспособността на българските коне. Развъждаме и отглеждаме коне в България, които спокойно и отговорно заявявам, че са конкурентноспособни с европейските рисисти коне”, заяви той. Изпълнителният директор на Националната асоциация по коневъдство благодари на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие” за отпуснатата помощ за тези изложения. Асоциацията е кандидатствала за тези изложения по програма и са отпуснати средствата. “Това е една малка искра в дейността, която убедително оказа положителен ефект върху работата, но е много малко. Необходимо е отношение към сектора „Коневъдство”. Начинът, по който вървят в момента нещата, не е най-добрият за развитието на коневъдството”, категоричен е Георги Йорданов.

SINOR.bg