24 ветерани, посветили професионалния си път на българското коневъдство, получиха почетни плакети на специална церемония в столицата. Събитието бе организирано от Националната асоциация по коневъдство, с подкрепата на Министерство на земеделието. Наградите бяха връчени в две категории – „Треньори на хиподрумни коне“ и „Коневъди“.

Форумът, под надслов „Конете – призвание и отдаденост“, събра на едно място над 20 ветерани, свързали житейското си и професионално поприще със селекцията, отглеждането и тренирането на българските коне. Тук бяха и всички жокеи – превърнали имената си в легенди през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава на световноизвестното трасе за надбягвания в Пардубице в Чехия – едно от най-трудните в света, в продължениe на години, те не отстъпват първото място на България в елитните конни надбягвания.

Последните години коневъдите в България отчитат възраждане на отрасъла. Това заяви директорът на Дирекция „Животновъдство“ в аграрното министерство д-р Златка Възелова, която връчи награди на ветераните.

За подкрепа в сектор коневъдство втора поредна година се разпределя държавна помощ de minimis в размер на 300 хил. лева, с която се подпомагат 200 земеделски производители, каза още д-р Възелова.

Отличията на ветераните бяха връчени по повод професионалния празник на коневъдите – Тодоровден, който ще бъде отбелязан тази събота, допълни още Георги Йорданов.

Автор: Маргарита Кожухарова