124279Тази година ще бъде отбелязана 65-годишнината от официалното признаване на Дунавския кон като самостоятелна порода. Това съобщи за Агро ТВ изпълнителният директор на Националната асоциация по коневъдство Георги Йорданов.

Инициативата ще стартира в началото на септември с две съпътстващи събития – изложение и кръгла маса. Първото ще събере за шести път в Банкя най-елитните представители на породата, които ще премерят сили в конните надбягвания. На кръглата маса, специалисти и учени по коневъдство от Унгария, Сърбия и Румъния, ще обсъдят проблемите по селекцията и репродукцията на Дунавския кон.

Дунавският кон произхожда от секцията Нониус и е представител на леко-впрегатния тип. Тази порода коне е създадена в България в конезавода край гр. Плевен.

За разплод били използвани арабски, полукръвни, местноподобрени, донски, унгарски, полутежковозни и други кобили. Стремежът от онзи период бил да се съберат и поставят при добри условия на хранене и гледане определени групи коне с цел да се произвеждат по-едри жребци производители. Породата под наименованието “дунавска” е призната с Постановление 631 на МС от 1951 год.

Автор: Маргарита Кожухарова