В рамките на международното сътрудничество, Националната асоциация по коневъдство (НАК), продължава благотворните си контакти с Унгария. Като обмен на генетичен материал Асоциацията изпрати при унгарските си партньорите жребецът Gidran XXIII – 38 Garibaldi, който ще бъде включен за разплод в Унгария.

В замяна на това на 23 ноември 2017 г. в България пристигна Gidran XIX-69 с цел възстановяване на линията на Gidran XLVI-12 - Geolog - Garson, която беше прекъсната у нас. Селекционерите разчитат на много добрия екстериор и спортни качества на жребец Gidran XIX-69. От родословието се вижда, че той е внук на жребеца 856 Gomul, който е роден в България (к.з. Клементина) и e бил закупен от Унгария с цел подобряване на тяхната порода.

Бащата на жребеца е пепиниерът Gidran XIX, известен с името Гибралтар. Той е бил кон, участващ в състезания по прескачане на препятствия в тежката категория на спортиста Тибор Пап. Дядото на Gidran XIX-69, 856 Gomul е възстановител на породата след 1975г. в Унгария. Този жребец дава и продължителя на линията Gidran XI. Последният освен собствените си резултати, оставя завидно наследство от потомство. Приплодите му са  участвали в международни милитари състезания с много звезди. Линията на майката също не е посредствена. Дядото, от страна на майката, е пепиниерът Gidran XXІV (HUN), запазил същите способности за скокове. В породата гидран, бабата от страна на майката, е един от най-добрите жребци –производители, от чистокръвния английски кон Naum.

Gidran XIX-69 е жребец с впечатляващ външен вид и типични белези за породата. Като малко конче е участвал в тестажите за скок. На база показаните резултати със сигурност е отишъл и към тестване за жребец. Притежава повишаваща скачаща способност, която неговите ездачи увеличават. Унгарската действителност не е помогнала и не е направила възможното да използва потенциала му, така че той да участва в състезания подходящи за неговото ниво. Вижда се, че жребецът унаследява способностите на своя баща.

Развъдчиците нямат никакви съмнения за качествата на неговото потомство. Най-възрастните наследници са на 7 години. Женските кончета с имена Gidran XХX-47 и Gidran XХX-45 са започнали спортната си кариера, но са още много в началото на спортната си подготовка. Ездачът им Балаж Ердеи ги подготвя за прескачане на препятствия на височина от 110 см

Роден: 1 април 2002 г

Развъдчик:  Vörös József

Собственик: Национална развъдна асоциация на Кишбери и Гидран

Размери: 165/173-190-21

 

НАК © 2016. Всички права запазени