Националната асоциация по коневъдство (НАК) постави един от жалоните си в селекционната и репродуктивна дейност за 2018 година с работно посещение в периода 11-13 януари на свои експерти в Унгария.

С цел обмяна на генетичен материал на унгарската страна беше предоставен жребец Пегас. Присъствието му на нейна територия е важна задача за консолидиране на линия С на породата гидран. За селекцията в коневъдството от българска страна акцентът е върху възстановяване на линията на Gidran XLVI-12 от линия А. За осъществяване на тази цел ще се работи с два жребеца - Мушкеташ и Шарарань, които са внуци на българския жребец Гомул. Разчитаме на техните изключителни спортни качества, които са показали лично и определено предават на своите потомци.

снимка 1 снимка 2 снимка 3

 

Във връзка с подготовката на родословна книга на породата Дунавски кон, всички собственици до края на календарната 2017 година са длъжни да предоставят информация за стадата си, включваща:

  1. Списък на конете в стопанството към декември 2017г.
  2. Картон на кобила-майка
  3. Заявление за лицензиране на жребец-производител

Забележка: При неспазване на посочените от НАК изисквания, конете на собствениците, които не са предоставили информация, няма да бъдат вписани в родословната книга на породата.

За повече информация:
Катерина Иванова-Димитрова 0884 176 137; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

В новия брой на списание EZDApress четете интервюто на Пламен Левков.

 

НАК © 2016. Всички права запазени