Издадена от министъра на земеделието и горите, обн., ДВ, бр. 41 от 19.05.2006 г., изм. и доп., бр. 102 от 19.12.2006 г., в сила от 19.12.2006 г.
Раздел I
Общи положения
Чл. 1. (1) Тази наредба урежда:
1. ветеринарномедицинските, включително зоохигиенните изисквания към животновъдни обекти за отглеждане на селскостопански животни и към люпилни;
2. задълженията на собствениците на животновъдните обекти и на люпилните за изпълнение на изискванията по т. 1.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Разпоредбите на наредбата не се прилагат:
1. за физически лица, които отглеждат за лични нужди до:
а) една крава;
б) пет овце или кози;
в) пет прасета за угояване;
г) три броя еднокопитни с приплодите;
д) двадесет заека;
е) петдесет птици;
2. при отглеждане на животни от застрашени местни (автохтонни) породи, включени за подпомагане по Специалната предприсъединителна програма на Европейския съюз за развитие на земеделието и селските райони в Република България (САПАРД) и Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г.
Раздел II
Общи ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на селскостопански животни
Чл. 2. Животновъдните обекти се изграждат според вида на животните и целта, за която се отглеждат.
Чл. 3. (1) Теренът за изграждане на нови животновъдни обекти отговаря на следните изисквания:
1. има наклон не по-малък от 1 % и е най-малко на 2 m над нивото на подпочвените води, ако няма изградени дренажни съоръжения;
2. е на отстояние от пътищата на републиканската пътна мрежа, железопътни линии и от други животновъдни обекти съгласно приложение № 1;
3. е на достатъчно отстояние от индустриални предприятия, чието производство е свързано с отделяне в атмосферата на високи концентрации на вещества, вредни за здравето на животните.
(2) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Изграждането на животновъдни обекти в селищна среда и прилежащата й територия да отговаря на изискванията на приложение 1 към чл. 2, 4 и 6 в частта \\\\\\\\\\\\\\\"Животновъдни дейности и обекти, свързани с тях\\\\\\\\\\\\\\\" от Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда (обн., ДВ, бр. 46 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 46 от 1994 г., бр. 89 от 1996 г.; изм., бр. 101 от 1996 г.; изм. и доп., бр. 101 от 1997 г., бр. 20 от 1999 г.).
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Не се допуска в бялата зона на животновъдния обект да се изграждат предприятия за обезвреждане на отпадъци.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Не се допуска строителство на рибовъдни обекти в зони, използвани за питейна вода, и в района на хвостохранилища и други предприятия, отделящи вредни емисии във вододайната зона.
Чл. 4. Животновъдните обекти за отглеждане на селскостопански животни отговарят на следните изисквания:
1. изградени са при условията и по реда на чл. 50 от Правилника за прилагане на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ДB, бр. 55 от 2000 г.);
2. изградени са съгласно изискванията на нормативните документи за защита и хуманно отношение към селскостопанските животни;
3. снабдени са с питейна вода, която да отговаря на изискванията на Наредба № 9 от 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (ДB, бр. 30 от 2001 г.);
4. имат вход с пропускателен пункт, който отговаря на изискванията по чл. 8, ал. 1, т. 1 ;
5. имат постоянна ограда с височина не по-малка от 150 cm, осигуряваща безопасността на обекта и здравното благополучие на животните;
6. разполагат със съоръжения за дезинфекция на транспортни средства и хора;
7. изградени са по начин, който не позволява свободния достъп на животни и хора.
Раздел III
Специални ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на селскостопански животни
Чл. 5. Животновъдните обектите в свиневъдството и птицевъдството се проектират и изграждат със следните обособени зони:
1. бяла зона, която е разположена в надветрената страна от съоръженията за депониране и за пречистване на твърдите и течните отпадъци от производството;
2. черна зона.
Чл. 6. Бялата зона включва:
1. сгради и помещения за отглеждане на животните и съоръженията към тях, които:
а) са разположени по начин, който съответства на технологията на отглеждане на животните и на специфичните ветеринарномедицински изисквания за профилактика;
б) са изградени от материали, устойчиви на тежестта и движението на животните, и с повърхности, подходящи за почистване, измиване и дезинфекция;
2. битово помещение за работниците със санитарен възел;
3. сгради или помещения за извършване на лечебни и профилактични манипулации;
4. канализационна система, която е:
а) изградена по начин, който гарантира безпрепятствено отвеждане на дъждовните и технологичните води и на торовите течности;
б) обезопасена срещу неконтролиран достъп, гарантираща здравето на животните и хората в обекта.
Чл. 7. На границата между \\\\\\\\\\\\\\\"бялата зона\\\\\\\\\\\\\\\" и черната зона\\\\\\\\\\\\\\\" се разполагат следните спомагателните сгради и съоръжения:
1. ветеринарно-санитарен филтър (мокър и/или сух), който е единственият вход за бялата зона;
2. рампи за приемане и експедиция на животните;
3. карантинно или адаптационно помещение за животни, изградено и оборудвано съобразно вида и биологичните потребности на животните;
4. помещение за готовата продукция в птицевъдните обекти;
5. склад за комбинирани фуражи, фуражна кухня и рампа за разтоварване на фуражи, когато се доставят отвън;
6. кухня с две трапезарии за работещите в \\\\\\\\\\\\\\\"бялата зона\\\\\\\\\\\\\\\" и \\\\\\\\\\\\\\\"черната зона\\\\\\\\\\\\\\\";
7. пункт за клане на животни по необходимост;
8. трупосъбирателен пункт, който разполага със:
а) помещение за аутопсия, дезинфекция и съхранение на вътрешен инвентар и дезинфекционни средства;
б) помещение за съхранение на трупове при подходяща температура;
в) вход откъм \\\\\\\\\\\\\\\"бялата зона\\\\\\\\\\\\\\\";
г) изход за товарене и извозване на отпадъците със специализиран транспорт съгласно нормативните разпоредби за ветеринарно-санитарните изисквания при събирането и обезвреждането на отпадъците от животински произход;
д) съоръжение за дезинфекция на ръцете и обувките на водача на превозното средство, извозващо отпадъците.
Чл. 8. В черната зона се разполагат:
1. пропускателен пункт, който е единствен вход и разполага със:
а) стая за охраната и за регистрацията на посетителите;
б) дезинфекционна площадка за транспортни средства и животни с дължина не по-малко от 7 m и с дълбочина на ваната за дезинфекционен разтвор не по-малка от 0,3 m;
в) дезинфекционна площадка за хора, която се състои от дезинфекционна пътека с дължина не по-малка от 0,80 m и умивалник с приспособления за измиване и дезинфекция на ръцете;
2. административно-битов сектор, който включва сградите и съоръженията, свързани с управлението и административното обслужване, битовите помещения за работниците от животновъдния обект и за охраната;
3. сектор за ремонт и поддръжка с работилници, складове за резервни части, гараж, пароцентрала и др.;
4. пречиствателни съоръжения за тор, торови течности и технологични води, които са проектирани по начин, който осигурява обеззаразяването и пречистването на обекта, или вместилища, достатъчни по обем за съхраняване на торовата течност до извозването й;
5. дезинфекционен блок за измиване и дезинфекция на транспортните средства и на подвижните съоръжения, който да разполага със:
а) площадка за механично почистване и измиване;
б) съоръжение за дезинфекция с размери, съобразени с обема на транспортните средства.
Чл. 12. Животновъдните обекти за отглеждане на еднокопитни животни отговарят на следните изисквания:
1. помещенията за отглеждане на животните:
а) са разположени на разстояние не по-малко от 50 m от жилищни и административни постройки;
б) са с височина не по-малка от 3,30 m, като височината на долния ръб на прозорците от пода е не по-малко от 2,20 m;
в) са с топла, равна и водонепропусклива настилка на пода;
г) имат температура на въздуха и относителна влажност, съответстващи на биологичните потребности на породата;
д) са оборудвани със специално предназначен инвентар, който не се използва в други конюшни;
е) имат легла, чиято широчина и дължина съответства на вида и породните особености на конете;
ж) в тях се използва подходяща постеля, съобразно вида на еднокопитните и технологията на отглеждане, която се поддържа чиста и суха;
2. имат боксове за раждане или специализирано родилно помещение - при вързано отглеждане;
3. хранителната и торовата им пътека осигуряват безопасно обслужване независимо от прилаганата технология на отглеждане;
4. яслите им за груб и концентриран фураж са разположени така, че да се избягва рискът от наранявания на животните.
5. сградите за отглеждане на еднокопитни отговарят на изискванията по приложение № 5.
Раздел VI
Контрол от органите на НВМС
Чл. 21. (1) Националната ветеринарномедицинска служба осъществява контрол върху обектите по чл. 1, т. 1 и 2 чрез извършване на проверки за спазване изискванията на наредбата.
(2) Собствениците на обектите по ал. 1 осигуряват достъп на контролните органи до тях и до документацията, необходима за осъществяване на контрола.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. \\\\\\\\\\\\\\\"Бройлер\\\\\\\\\\\\\\\" е бързорастящ хибрид от вида \\\\\\\\\\\\\\\"Галус Галус Доместикус\\\\\\\\\\\\\\\", подложен на интензивно угояване.
2. \\\\\\\\\\\\\\\"Бяла зона\\\\\\\\\\\\\\\" е тази част от животновъдния обект, в която са разположени сградите за животни и пряко обслужващите ги спомагателни сгради и съоръжения, достъпни само за обслужващия персонал.
3. \\\\\\\\\\\\\\\"Ветеринарно-санитарен филтър\\\\\\\\\\\\\\\" е строително съоръжение, оборудвано с подходяща техника и химически средства, което е предназначено за ограничаване достъпа на нежелани микроорганизми на територията на животновъдния обект.
4. \\\\\\\\\\\\\\\"Животновъден обект\\\\\\\\\\\\\\\" е ферма за отглеждане на животни, чиято продукция се използва за директна консумация, за преработка или за други стопански цели.
5. \\\\\\\\\\\\\\\"Животновъдни обекти за водоплаващи птици\\\\\\\\\\\\\\\" са предприятия за отглеждане на патици и гъски.
6. \\\\\\\\\\\\\\\"Зоохигиенни изисквания\\\\\\\\\\\\\\\" са изисквания за опазване здравето на животните и гарантиране на тяхното благосъстояние чрез създаване на условия за отглеждане и хранене, съответстващи на техните физиологични нужди.
7. \\\\\\\\\\\\\\\"Карантинно помещение\\\\\\\\\\\\\\\" е помещение, изолирано от животновъдния обект или от \\\\\\\\\\\\\\\"бялата зона\\\\\\\\\\\\\\\", предназначено за временно настаняване, отглеждане и наблюдение на животни за определен период.
8. \\\\\\\\\\\\\\\"Карантинен басейн\\\\\\\\\\\\\\\" е басейн, в който рибата прекарва определен карантинен период при заболяване или внос.
9. \\\\\\\\\\\\\\\"Кокошка носачка\\\\\\\\\\\\\\\" е кокошка на възраст над 22 седмици от вида \\\\\\\\\\\\\\\"Галус Галус Доместикус\\\\\\\\\\\\\\\", която се отглежда за яйца за консумация и за яйца за възпроизводство.
10. \\\\\\\\\\\\\\\"Люпилня\\\\\\\\\\\\\\\" е обект, в който се извършва инкубиране и излюпване на яйца.
11. \\\\\\\\\\\\\\\"Мокър филтър\\\\\\\\\\\\\\\" е помещение с вход-изход, в което има:
а) съблекалня с персонални шкафчета за съхранение на личното облекло;
б) баня с душове и дезинфекционно казанче;
в) тоалетна;
г) стая за преобличане в работно облекло, с което се обслужват животните;
д) помещение за пране и сушене на работното облекло.
12. \\\\\\\\\\\\\\\"Отпадъци от животински произход\\\\\\\\\\\\\\\" е понятието, определено в § 1, т. 1 от Наредба № 29 от 2002 г. за ветеринарно-санитарните изисквания при събирането и обезвреждането на отпадъци от животински произход (ДB, бр. 75 от 2002 г.).
13. \\\\\\\\\\\\\\\"Птици\\\\\\\\\\\\\\\" са кокошки, пуйки, патици, гъски, пъдпъдъци, токачки и щрауси, отглеждани в затворено пространство с търговска или развъдна цел.
14. \\\\\\\\\\\\\\\"Производствен център\\\\\\\\\\\\\\\" е част от животновъдния обект, в която се отглеждат птици с определено направление - бройлерно, яйценосно, комбинирано, на определена възраст.
15. \\\\\\\\\\\\\\\"Селскостопански животни\\\\\\\\\\\\\\\" са едри преживни животни, дребни преживни животни, свине, еднокопитни животни, зайци, птици и риби, отглеждани и развъждани за производство на животински продукти, други селскостопански цели или за работа.
16. \\\\\\\\\\\\\\\"Сексиране\\\\\\\\\\\\\\\" е определяне пола на пилетата.
17. \\\\\\\\\\\\\\\"Собственик\\\\\\\\\\\\\\\" е физическо или юридическо лице, което притежава животните или е отговорно за тяхното отглеждане.
18. \\\\\\\\\\\\\\\"Сух филтър\\\\\\\\\\\\\\\" е помещение с вход-изход, в което има:
а) умивалник и приспособление за дезинфекция на ръце;
б) вана за почистване и дезинфекция на обувки;
в) стаи с отделни персонални шкафчета за съхранение на личното и работното облекло.
19. \\\\\\\\\\\\\\\"Технологична група\\\\\\\\\\\\\\\" е група животни на една и съща възраст, от един и същи вид, които се отглеждат по определена технология.
20. \\\\\\\\\\\\\\\"Торова пътека\\\\\\\\\\\\\\\" е пътеката, която обслужва събирането на тора и отстраняването му от помещението за отглеждане на животни.
21. \\\\\\\\\\\\\\\"Транспорт\\\\\\\\\\\\\\\" е съвкупност от моторни и други превозни средства, които обслужват фермата.
22. \\\\\\\\\\\\\\\"Трупосъбирателен пункт\\\\\\\\\\\\\\\" е съоръжение, в което се събират и съхраняват трупове и отпадъци от животински произход, които са предназначени за обеззаразяване в екарисажите.
23. \\\\\\\\\\\\\\\"Транспортни средства\\\\\\\\\\\\\\\" са моторни и други превозни средства, с които се доставят фуражи или животни или се извозва отпадък от технологичния процес във фермата.
24. \\\\\\\\\\\\\\\"Черна зона\\\\\\\\\\\\\\\" е тази част от животновъдния обект, в която са разположени останалите сгради и съоръжения (извън бялата зона) на обекта, достъпни за външни лица.
25. \\\\\\\\\\\\\\\"Фумигация\\\\\\\\\\\\\\\" е аерозолна дезинфекция.
26. \\\\\\\\\\\\\\\"Хранителна пътека\\\\\\\\\\\\\\\" е пътеката, по която се обслужва храненето на животните (разнася храната на животните до хранилките).
27. (Нова - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) \\\\\\\\\\\\\\\"Автохтонна порода\\\\\\\\\\\\\\\" е тази, чиято популация е заплашена от изчезване в целия си ареал на разпространение или в голяма част от него.
§ 2. Ако някое от спомагателните звена в чл. 8, т. 2 и 3 се намира в бялата зона, то задължително спазва изискванията за работа в бяла зона.
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Собствениците на съществуващи животновъдни обекти са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията на тази наредба до 1 януари 2009 г., с изключение на изискванията по приложение № 1.
§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 132, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и отменя Наредба № 29 от 2003 г. за ветеринарно-санитарните изисквания за животновъдни обекти за отглеждане на свине (обн., ДB, бр. 66 от 2003 г.; изм. доп., бр. 42 от 2004 г.).
§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на НBМС.
Приложение № 5 към чл. 12, т. 5
Изисквания към параметрите на жизнената среда за отглеждате на еднокопитни
1. Индивидуалните боксове по категории имат следните размери (в cm)
Дължина Широчина
Жребци 360 360
Коне в тренинг 360 340
Кобили с кончета 360 360
Жребчета от 1-до 3-годишна възраст
280
280
Жребчета от 6-месечна до 1-годишна възраст
250
130
2. Bисочината на плътната и решетъчната част на преградите между боксовете за различните категории животни (в cm) е:
Плътна Решетъчна Общо
Жребци 130 150 280
Коне в тренинг 130 100 230
Кобили с кончета 130 100 230
Жребчета от 1-до 3-годишна възраст
130
100
230
Жребчета от 6-месечна до 1-годишна възраст
130
100
230
3. Яслите за груб и концентриран фураж са разположени така, че да сеизбягва рискът от наранявания на животните. Те имат следните размери (в cm): - височина от пода до горния ръб
- 100 (60);
- горна широчина - 60;
- долна широчина - 30;
- дълбочина - 40.
4. Вентилационна система в сградите за отглеждане на коне осигурявапараметри на микроклимата в следните граници:
а) температура на въздуха, °С:
- жребци, работни коне и коне в тренинг - мин. 8, оптимална 13 - 15,
макс. 25;
- кобили и млади коне - мин. 12, оптимална 16 - 18, макс. 25;
б) влажност на въздуха, %:
- за всички категории коне - мин. 50, оптимална 60 - 70, макс. 80;
в) скорост на движение на въздуха, m/s:
- жребци, работни коне и коне в тренинг - есен, зима, пролет - 0,3;лято - 1,0;
- кобили, майки и млади коне - есен, зима, пролет - 0,2; лято - 0,5.
5. Сградите за отглеждане на коне имат технически изправна електрическасистема и осветление в следните параметри:
а) естествено осветление:
- жребци, работни коне и коне в тренинг - СК 1/12, КЕО мин. 0,5 %;
- кобили, майки и млади коне - СК 1/12 - 1/15, КЕО мин. 0,5 %;
б) изкуствено осветление:
- жребци, работни коне и коне в тренинг - 30 - 50 lx;
- кобили, майки и млади коне - 40 - 50 lx.